Uit onderzoek bij volwassenen blijkt dat mindfulness een positieve invloed heeft op belangrijke hersengebieden. Deze gebieden zijn betrokken bij executieve functies zoals impulscontrole, besluitvorming en het vermogen om vanuit een ander perspectief te kijken. Mindfulness ondersteunt ook bij leren en onthouden, emotieregulatie en het gevoel van verbondenheid met zichzelf en anderen.

Langdurige en intense stress kan deze hersenfuncties echter snel aantasten. Stress vermindert het vermogen om weloverwogen te reageren in plaats van impulsief te handelen. Het ondermijnt het zelfvertrouwen en belemmert het vermogen om effectief met intense emoties om te gaan.

Er is steeds meer bewijs dat deze effecten bij kinderen nog sterker zijn. Hun zenuwstelsel en hersenen zijn nog in ontwikkeling en daardoor gevoeliger voor de negatieve gevolgen van stress. Elk kind verdient de ervaring dat hij of zij goed is zoals hij of zij is. Hoewel er altijd ruimte is voor groei en bijsturing, is het essentieel dat een kind een diep gevoel van innerlijk welzijn en verbondenheid met zichzelf kan ontwikkelen, ongeacht de omstandigheden. Mindfulness biedt hierbij een waardevolle en levenslange ondersteuning.

- John Kabat-Zinn -

"Je kunt de golven niet stoppen maar je kunt wél leren surfen"

Vijftig jaar geleden ontwikkelde Jon Kabat-Zinn (arts, schrijver en wetenschapper), samen met anderen, de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training. Wil je weten of deze training iets voor jou is?

Meer informatie